به گزارش راسخون؛ واکسن کرونا به تعداد محدودی وارد ایران شد و بنا به اعلام رسمی سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا قرار است در اسفندماه یک میلیون و 300هزار نفر واکسینه شوند. در این میان رئیس روابط عمومی سازمان نظام پزشکی از وزارت بهداشت خواست فیلم سازان در اولویت قرار گیرند تا برای اوقات فراغت مردم و ماندن شان در خانه تفریحی وجود داشته باشد. این در حالی است که بسیاری از اعضای کادر درمان در بخش دولتی و بخش خصوصی و دانشجویان عرصه کارآموزی و کارورزی علوم پزشکی و همچنین سالمندان و افراد دارای بیماری زمینه‌ای هنوز واکسن کرونا دریافت نکرده‌اند.

انتشار نامه سازمان نظام پزشکی خطاب به مسئولان ارشد وزارت بهداشت برای در اولویت گذاشتن هنرمندان (سلبریتی‌ها) در صف دریافت واکسن خبرساز شده و بازتاب‌های فراوان در شبکه‌های اجتماعی داشته است.

در بخشی از نامه دکتر حسین کرمانپور، مدیر کل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی خطاب به دکتر کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت چنین آمده است: «یکی از گروه‌های موثر در تامین عملی شعار در خانه بمانیم در دوران کرونا تولیدکنندگان برنامه‌های سینمایی و تلویزیونی هستند. جهاد امروز هنرمندان کشور در نگه داشتن مردم در خانه و سست کردن چرخش ویروس کرونا کمتر از کادر درمان نیست. مگر می‌توان در فیلم یا سریالی با ماسک بر صورت ایفای نقش کرد؟»
 

دکتر کرمانپور در بخش پایانی نامه خود به همتایش در وزارت بهداشت پیشنهاد خود را چنین مطرح کرده است: «در واکسیناسیون اختیاری این دست از برنامه‌سازان هنری همپای کادر درمان نگریسته و برای در نظر گرفتن سهمیه لازم برای آنها تدبیر شود. اگر این پیش‌بینی از طرف وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا نشود، تولید آثار هنری به شدت کاهش یابد و با افزایش خطر ابتلا، شاهد فقدان بیشتر این عزیزان باشیم.»

با بازتاب‌های منفی این نامه در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی، مدیر کل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی ناچار شد در صفحه شخصی خود در اینستاگرام پیشینه موضوع و مسائل مرتبط و نامرتبط را توضیح دهد که موثر نبود و بر ابهام‌های این ماجرا افزود. از سوی دیگر، مشاور وزیر بهداشت هم به میدان آمد و در صفحه شخصی خود در توییتر مطلبی نوشت که شاید در نگاه اول چندان بی‌ارتباط با درخواست دکتر کرمانپور نبود.
 

علیرضا وهاب‌زاده که خود را خبرنگار سلامت و پزشکی می‌داند تا مشاور وزیر بهداشت، چنین توییت کرد: «سلبریتی محترم، اولویت تزریق واکسن کرونا با پرسنل بیمارستان‌ها، بیماران و سالمندان است. لطفا تقاضای خارج از نوبت نکنید، حتی شما حامی انتخاباتی ۱۴۰۰.» این توییت با استقبال خوب کاربران توییتر همراه شد و بسیاری از مردم شیوه نگاه وزارت بهداشت را به ماجرای واکسن کرونا به ویژه در اولویت‌دار نبودن سلبریتی‌ها تایید کردند.

این در حالی است که پیش‌تر خبرهایی منتشر شده بود مبنی بر اینکه برخی هنرمندان شرکت‌کننده در یک آگهی تبلیغاتی مساله‌دار مربوط به کشور حاشیه خلیج فارس در سفر خود به این امیرنشین واکسن کرونا زده و سپس به ایران بازگشته‌اند؛ هر چند این ادعا هرگز تایید یا تکذیب نشد. ضمن اینکه واکنش‌های چهره‌هایی چون کتایون ریاحی و سحر زکریا به نقش نزدن واکسن در مرگ برخی افراد بسیار حاشیه‌ساز شده بود.
 

واکنش کاربران

 



توضیحات دکتر کرمانپور در رابطه با نامه اش

 

دکتر حسین کرمانپور پس از انتشار نامه خود به دکتر جهانپور در مورد درنظر گرفتن سهمیه تزریق واکسن کرونا به هنرمندان کشور در این مورد توضیحاتی داد مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی اعلام کرد:

سازمان نظام‌پزشکی از روز اول مطرح شدن امکان تزریق واکسن کرونا به کادر درمان و مردم ایران پیگیر موضوع بوده و در تمام ماه‌های اخیر با نامه نگاری و پیگیری و تشکلیل جلسه و مشاورت و همفکری به دنبال تسهیل گری برای ورود واکسن های معتبر در کوتاهترین زمان ممکن در درجه اول برای کادر درمان بوده است و تمام سوابق این موضوع موجود است.

سازمان نظام‌پزشکی به‌عنوان سازمان صنفی کلیه اعضای کادر درمان از روز اول کلیه تلاش خود را به عمل آورده است که واکسن کرونای استاندارد در اسرع وقت برای تزریق به کادر درمان اختصاص یابد و حتی خود سازمان نظام‌پزشکی برخلاف رویه معمول در این موضوع ورود کرده و کلیه تلاش خود را بکار گرفت تا واکسن استاندارد برای تزریق برای کادر درمان را خود وارد کشور کند. این تلاش ها هنوز هم ادامه دارد و حالا پس از تزریق سری اول واکسن های وارداتی به کشور و سپس انتشار سند ملی واکسیناسیون کرونا که در آن کلیه اعضای کادر درمان و بسیاری از مشاغل و صنوف دیگر در آن در اولویت مختلف در نظر گرفته شده اند و کلیه اعضای کادر درمان در فازهای ۱ و ۲ آن جای دارند، در نظر نگرفته شدن هنرمندان و فعالان هنری که مجبور به کار در محیط‌های به هرحال شلوغ هستند باعث شد که رئیس مدیرکل اداره روابط عمومی این نامه را برای درنظر گرفته شدن این گروه پرشمار در یکی از اولویت های چهارگانه اختصاص واکسن بنویسد.

برخی واکنش ها به این نامه به گونه ای است که کلیه اقدامات پیشین و نیز سند ملی واکسیناسیون کرونا و حتی متن خود نامه را مورد توجه قرار نمی دهند و می خواهند این گونه جلوه دهند که غرض مهمتر دانستن هنرمندان بر کادر درمان بوده که یک بار خواندن متن نامه و مراجعه به سابقه ذهنی و نیز صفحات سند ملی می تواند نشان دهد که این اقدامات صرفا برای تخریب و از روی نیت فرصت طلبی بوده و لاغیر

یادمان باشد که در همه گیری ها همه باید در کنار هم باشیم و تا همه در کنار هم ایمن نشویم بیماری از بین نخواهد رفت.

خداوند ناظر بر کلیه رفتار و گفتار و کردار ماست و او نیک می داند که در نهان ما چه می گذرد.


 کدام گروه ها در اولویت واکسیناسیون هستند؟



برای آشنایی بیشتر با روند اولویت بندی های گروه های دریافت کننده واکسن کرونا در کشورهای مختلف ، وضعیت چندین کشور در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته است.

حال این کشورها چه میزان در تحقق اهداف تعیین شده ، گروه بندی ها و روند اجرا موفق عمل کرده اند باید منتظر نتایج بیشتری بود چرا که هنوز در اول راه واکسیناسیون هستیم.

در این گزارش اولویت بندی ها در کشورهای انگلیس ، فرانسه ، چین، ژاپن ، روسیه و آمریکا بررسی شده است.

سالمندان؛ اولویت اول در انگلیس
طرح واکسیناسیون  کرونا در انگلیس از ۱۸ آذرماه آغاز شد. بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس برای نظارت بر اجرای این طرح معاونت جدیدی را در وزارت بهداشت تشکیل داده است. 

دولت انگلیس ابتدا امیدوار بود که این طرح تا تابستان سال آینده به پایان برسد اما با توجه به کمبود ذخایر واکسن، هدف‌گذاری زمانی به پائیز جابه‌جا شده است.

وزارت بهداشت انگلیس از همان ابتدا فهرستی موقت شامل اولویت بندی دریافت کنندگان واکسن تهیه و اعلام کرد کسانی که بیش از همه در معرض ابتلای به ویروس قرار دارند از اولویت بالاتر برخوردار می شوند. 

در رده های اول و دوم ساکنان و کارکنان خانه سالمندان، افراد بالای ۸۰ سال و کارکنان بخش درمان و مراقبت های پزشکی قرار دارند. 

رده های سوم و چهارم افراد بالای ۷۰ سال و آن‌هایی قرار دارند که به شدت آسیب پذیر هستند و در رده های پنج، شش و هفت افراد بالای ۶۰ سال قرار دارند. 
براساس این طرح همچنین افراد بین ۱۶ تا ۶۴ سال که از بیماری‌های زمینه‌ای رنج می‌برند واکسینه خواهند شد.

شاید یکی از دلایلی که انگلیس سالمندان را در رده اول قرار داده خبرهایی بود که از ابتلای سالخوردگان در خانه های سالمندان و روند افزایشی جان باختان آنها منتشر می شد.

انگلیس اعلام کرده که واکسیناسیون عمومی اشخاص بالای ۵۰ سال و افراد جوان تر دارای مشکلات پزشکی متعاقبا برنامه ریزی خواهد شد. 
 
اولویت بندی در فرانسه
دولت فرانسه متعهد شده تا واکسن کرونا را اول در اختیار تمام کارکنان بالای ۵۰ سال بخش بهداشت و درمان قرار دهد. پیش از این سالخوردگان ساکن خانه‌های سالمندان اولویت اصلی دریافت واکسن بودند.

اولویت‌بندی واکسیناسیون کرونا در فرانسه به شرح زیر توصیه شده است:

۱-  ساکنان و کارکنان خانه‌های سالمندان

۲-  گروه‌های پرخطر شامل همه افراد بالای ۷۵ سال و افراد بین ۶۵ تا ۷۴ که یک بیماری مزمن دارند

۳-  افراد آسیب‌پذیر شامل همه افراد بالای ۵۰ سال مبتلا به یک بیماری مزمن و همه کارکنان بخش بهداشت و درمان

۴-  شاغلان پرخطر شامل افراد شاغل در مشاغل غیر بهداشت و درمان که در معرض خطر بالای ابتلا به کرونا قرار دارند مانند مشاغل عمومی و افرادی که در وضعیت‌های ناخوشایند قرار دارند از جمله بی‌خانمان‌ها

۵-  سایر افراد بالای ۱۸ سال که فاقد بیماری زمینه‌ای هستند و در گروه‌های فوق قرار ندارند

کودکان که اغلب مبتلا به نوع تخفیف کرونا می‌شوند در اولویت دریافت واکسن قرار ندارند.
 
افراد شاغل؛ اولویت اصلی در چین


دولت چین برخلاف سیاست واکسیناسیون در اغلب کشورهای غربی اعلام کرده است افراد ۱۸ تا ۵۵ ساله را که در مشاغل مختلف فعالیت دارند و با مردم در ارتباط هستند، در اولویت دریافت واکسن کرونا قرار دارند.

بر اساس این گزارش افراد فعال و شاغل بیش از سالمندان در شیوع ویروس نقش دارند و واکسیناسیون این افراد، کمک بزرگی درمقابله با همه‌گیری و کنترل ویروس کرونا در چین است.

 در همین چارچوب چین که واکسیناسیون عمومی کرونا را از ۱۴ دی ماه سال جاری آغاز کرده است ۹ گروه کلیدی را برای واکسیناسیون اولویت بندی کرده است.

بر این اساس کارکنان حمل و نقل عمومی مانند راننده ها و خدمه پرواز، کارکنان بارگیری بنادر و فرودگاه ها، کارکنان بازرسی مواد غذایی یخ زده، پزشکان و پرستاران، کارکنان گمرک، دانشجویان مقیم خارج و کسانی که قصد سفر به خارج را دارند، کارکنان خانه سالمندان، کارکنان ادارات آب، برق و گاز و ... ماموران پلیس و اتش نشانی و کارکنان مجتمع های مسکونی ۹ اولویت چین برای واکسیناسیون هستند.

 دولت چین این اولویت بندی تزریق واکسن را نشان دهنده مسئولیت پذیری خود در مقابل جامعه و اقتصاد کشور دانست و تاکید کرد با این کار می توان فعالیت های اقتصادی را با سرعت بیشتری از سر گرفت.
 
ژاپن؛ ابتدا کادر درمان
مقامات وزارت بهداشت ژاپن که با بحران همه گیری کرونا مواجه هستند، اوایل دی ماه سال جاری پیش نویس برنامه واکسیناسیون را به دولت های محلی و شهرداری ها ارائه کردند، بر این اساس واکسیناسیون در ژاپن از اواخر ماه فوریه / دهه اول اسفند ۱۳۹۹/ آغاز می شود.

ژاپن در مرحله اول قرار است واکسیناسیون سه میلیون نفر کادر درمان این کشور را از اوایل اسفند ۱۳۹۹ شروع کند، سالمندان هم در اولویت دوم قرار دارند که واکسیناسیون آنها اواخر ماه مارس /دهه اول فروردین ۱۴۰۰/ انجام می شود.

اولویت سوم ژاپن هم با افرادی است که دارای بیماری زمینه ای هستند.

مقامات ژاپنی تخمین می زنند که حدود هشت میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از کسانی که بیماری های زمینه ای دارند در این اولویت بندی جای خواهند گرفت.

این اولویت شامل آن دسته از کسانی است که بستری شده اند یا برای بیماری های زمینه ای مانند سرطان، بیماری های قلبی ، مزمن و تنفسی، بیماری های کلیوی،  دیابت و چاقی مفرط به طور مرتب به پزشک مراجعه می کنند.

بیماری های زمینه ای همچنین شامل بیماری های عصبی به خاطر نقص در سیستم ایمنی بدن، کروموزم غیرعادی، اختلال های جدی روانی و جسمی و قطع تنفس در خواب می شود،  کسانی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها ۳۰ یا بیشتر است نیز در این اولویت قرار دارند.

وزارت بهداشت ژاپن تصمیم گرفته است که فعلا به زنان باردار اولویتی ندهد چرا که داده های کافی پیرامون ایمنی و کارایی واکسن برای آنها وجود ندارد. 

اولویت بندی چهارم در ژاپن بقیه جمعیت این کشورهستند که واکسیناسیون آنها ماه آوریل /اوایل اردیبهشت/ یا حتی دیرتر شروع می شود.
 
«گروه ریسک» اولویت واکسیناسیون در روسیه


افرادی که در « گروه ریسک » قرار دارند و شامل معلمان، پزشکان و کارکنان مراکز درمانی و کارکنان مراکز حیاتی هستند ، در اولویت نخست واکسینه شدن در روسیه قرار دارند.

اولویت اول: کارمندان سازمان های پزشکی و آموزشی، خدمات اجتماعی و همچنین افرادی که در اماکن متعلق به سازمان های خدمات اجتماعی زندگی می کنند از جمله افراد مبتلا به بیماری های مزمن.

اولویت دوم : کارمندان سازمان های حمل و نقل و انرژی، کارمندان آژانس های اجرای قانون، نهادهای کنترل دولتی در ایستگاه های بازرسی مرزی، افرادی که به صورت چرخشی کار می کنند و همچنین داوطلبان و پرسنل نظامی و کارکنان خدماتی.

اولویت سوم : کارمندان دولت، دانشجویان، افرادی که مشمول خدمت اجباری هستند. 

واکسیناسیون در آمریکا 
مرکز کنترل و پیشیگیری بیماری‌های آمریکا پس از عرضه اولیه واکسن کرونا توصیه‌هایی را به دولت فدرال، دولت ایالتی و محلی ارائه داده است تا چه کسانی باید ابتدا واکسینه شوند.

گروه الف: پرسنل بهداشتی و کسانی که به مدت طولانی در اماکن مراقبتی به سر می‌برند، دوزهای واکسن را دریافت می‌کنند.

این افراد کسانی هستند که در مراکز مراقبت‌های حاد، مراکز مراقبت‌های حاد طولانی مدت، اماکن توانبخشی بیماران بستری، خانه‌های سالمندان و مراکز درمانی، مراقبت‌های بهداشتی در منزل، کلینیک های سیار و مراکز سرپایی، مراکز دیالیز و مطب پزشکان مشغول به کار هستند.

نمونه‌هایی از پرسنل مراقبت‌های بهداشتی عبارتند از: پرسنل خدمات فوریت‌های پزشکی، پرستاران و دستیاران پرستاری، پزشکان، تکنسین‌ها، درمانگران، دندانپزشکان، بهداشتیاران و دستیاران دندانپزشکی، حجامت‌گران یا کارکنان آزمایشگاهی، داروسازان، دانشجویان و کارآموزان، پیمانکاران بیمارستانی، کارکنان تغذیه و آشپزخانه بیمارستان، کارکنان خدمات محیطی و کارکنان اداری این مراکز.

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا در ۲۲ دسامبر ۲۰۲۰، گروه‌های بعدی را در دو اولویت ب و ث دسته بندی کرد.

گروه ب: کارگران مشاغل امدادی همچون آتش‌نشانان، افسران پلیس، افسران زندان، کارگران مواد غذایی و کشاورزی، کارگران خدمات پستی، کارگران کارخانجات، کارگران فروشگاه‌های مواد غذایی، کارکنان حمل و نقل عمومی و کسانی که در بخش آموزش کار می‌کنند (معلمان، اساتید، کارکنان پشتیبانی و کارکنان مهد کودک)
همچنین افراد ۷۵ سال به بالا که در معرض خطر بستری شدن در بیمارستان، بیماری و مرگ ناشی از کووید-۱۹ قرار دارند هم در این دسته قرار گرفته‌اند. 

به افراد ۷۵ سال به بالا که ساکن مراکز مراقبتی هستند نیز باید در فاز الف واکسن ارائه شود.

گروه ث: در این گروه افراد ۶۵ تا ۷۴ ساله قرار می‌گیرند چرا که در معرض خطر بستری شدن در بیمارستان، بیماری و مرگ ناشی از کووید-۱۹ هستند. به افراد ۶۵ تا ۷۴ ساله که ساکن مراکز مراقبت طولانی مدت هستند نیز باید در گروه الف واکسن ارائه شود.

افراد ۱۶ تا ۶۴ ساله با شرایط پزشکی زمینه‌ای که خطر عوارض جدی و تهدید جانی ناشی از کووید-۱۹ در آنها زیاد است. 

سایر کارگران و مشاغل ضروری همچون افرادی که در حمل و نقل و تدارکات، خدمات غذایی، ساخت مسکن و امور مالی، فناوری اطلاعات، ارتباطات، انرژی، قانون، رسانه‌ها، ایمنی و بهداشت عمومی کار می‌کنند، هم در این گروه تعریف می‌شوند.

قرار است با افزایش در دسترس بودن واکسن، توصیه‌های واکسیناسیون گسترش ‌یابد و گروه های بیشتری را شامل ‌شود. 


منبع:
1. همشهری آنلاین/ ماجرای سهمیه ویژه سلبریتی‌ها از واکسن کرونا | هنرمندان مقدم‌ترند یا کادر درمان؟
2. رکنا/ چرا هنرمندان باید زودتر از همه واکسن کرونا بزنند؟
3. آفتاب نیوز/ نامه عجیب نظام پزشکی؛ به هنرمندان زودتر واکسن بزنید!
4. ایرنا/ کرونا و واکسیناسیون، کدام گروه ها در اولویت هستند؟

** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.